موضوع: الجندوفلي اوبلح البحر الإثنين 12 مارس 2012 - 19:40
النهردة ان شاء الله هنتكلم عن الجندوفلي
او
بلح البحر
اوالجندوفلي اوبلح البحر
البكلويز علي رأي الاسكندرنية
طبعا الجندوفلي بيستخدم في حاجات كتير
زي ما قلنا المرة اللي فاتت في شوربة فواكه البحر
و أرز فواكه البحر
و كمان طاجن مع الجمبري و السبيط
انا بعمله علي المكرونة بيكون روووووعة
المرة ديه هنعرف طريقة الجندوفلي بطريقة محل عروسة البحر اللي في اسكندرية
اللي راح اكل هناك
هيرفض الاكل في أي مكان تاني اقل منه
المهم
هو ده الجندوفلي
او هو ده شكله بعد ما اتعمل
بس بتاعنا في في مصر لونة بيج
مش اسود زي بتاع اسيا كده
و اللحم اللي من جوة بيكون اقل
ندخل علي المقادير
1 كيلو جندوفلى أو أى نوع محار
ربع كوب زيت
3 ملاعق صغيره ملح
نصف ملعقه شطه حسب الطلب
حزمه كرفس و زيها بقدونس
7 فصوص ثوم
بصله صغيره
قرنان فلفل أخضر حامى او عادى حسب الطلب
جزرتين مبشروين
رشه كمون
رشه زعتر
رشه قرفة
ليمونة كبيرة
طريقه العمل :
في حلة فيها ماء على النار و عند الغليان تصبى الجندوفلى داخله و الإنتظار حوالى 10 - 15 دقيقه حتى تمام السلق
تمام السلق ده يعني الجندوفلي كله يفتح معاك
فى صينية كبيرة يتم عمل الخلطه المفتكسه بضربهم فى الكبه ( يادوب كبسه زر ) و بعدين نحط عليهم الزيت و نخلطهم جيدا و في الاخر اعصر عليهم الليمون و اقلب لاخر مرة
و بعد كده يوضع علي الجندوفلى بعد إنتقاء الحبايه المفتوحه فقط ... لأن حبايه الجندوفلى المغلقه ( لا أنصح بفتحها ) فيها رمله سوداء ( نتيجه زيت البترول الملقى فى المياه ) عدا رائحتها السيئة
و بعد الخلط الجيد بالمكونات تترك نصف ساعه لتتفاعل الخلطه بالجندوفلى
في عروسة البحر كانوا حطين الخلطة في الجندوفلي في كل واحدة علي حدى
زي الصورة اللي فوق
ييعني جندوفلياية جندوفلياية
و انا بصراحة مليش مرار
قلبته فوق الخلطة و تقليب محترم
و ركنته ساعة تقريبا في الثلاجة (علي ما يوصل بأه لجوة)
و يقدم بعد ذلك
ولا انصح بأكله تاني يوم لانه بيملح اوي
و بألف هنا
أي خدعة يا ديدي
في كمان طريقة لطاجن سبيط و جمبري و محار لو عايزة
علي فكرة الطريقة ديه انا عرفتها من شيف شاطر جدا مسمي نفسه سي هورس